Over STO

Over STO

Sterk Techniek Onderwijs
De tijd is nu: zet TECH-AAN

Alles om ons heen is ooit bedacht, ontwikkeld en gemaakt. Van je fiets tot je smartphone. Dat maakt techniek en technologie zo spannend. De wereld van techniek en technologie is een innovatieve omgeving waar nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen aan de orde van de dag zijn. Alles bij elkaar is er enorm veel werk te doen. Daar zijn goed geschoolde vakmensen voor nodig en niet zo’n beetje ook. Dat is een uitdaging.

Flinke uitdagingen
We willen dat veel méér jongeren in de regio een technische opleiding doen aan het vmbo en doorstromen naar een technische opleiding aan het mbo. De realiteit is dat het aantal leerlingen in het vmbo in Noord- en Midden-Limburg de komende 10 jaar krimpt met 25%. Slechts 30% van de vmbo-leerlingen met een technisch profiel kiest een technische opleiding aan het mbo. De urgentie is er dus. Dat ziet de overheid ook. Daarom investeert ze elk jaar 100 miljoen in het technisch vmbo onder de noemer Sterk Techniek Onderwijs.

De regio heeft de handen ineengeslagen
Vmbo-scholen, technisch bedrijfsleven en partners in po en mbo werken onder de vlag van STO sinds 2020 in 77 regio’s samen. De STO-regio’s zijn van het onderwijs zélf. Scholen maken eigen plannen. Deze plannen voeren zij in samenspraak met hun partners in gezamenlijkheid uit. In Noord- en Midden-Limburg zet het vmbo daarbij in op samenwerking met het primair onderwijs en het middelbaar onderwijs én met het bedrijfsleven. Bedrijven willen niets liever dan elke jongere met ook maar een klein beetje technisch talent behouden voor de regio.

De urgentie is er, de ambitie is er én er zijn veel verschillende partijen die graag willen samenwerken om techniek onderwijs sterker te maken.

Daarom zetten we elke dag weer zulke grote stappen. Samen zetten we TECH AAN.

Vier pijlers
Sterk Techniek Onderwijs Noord- en Midden-Limburg legt de focus op vier pijlers:

  1. Extra docenten en professionalisering
    Technologie ontwikkelt zich zó snel, dat vraagt om een cultuur van een leven lang leren.
  2. Inhoudelijke innovatie en optimalisatie van het vmbo techniekonderwijs en het actualiseren en verbeteren van de leerinfrastructuur.
  3. Doorontwikkeling van doorlopende leerlijnen zoals vakmanschaps- en
    technologieroutes
  4. Positieve profilering van de technieksector, het verbeteren van keuzes die leerlingen maken en het verhogen van de instroom/uitstroom.

Zet TECH AAN en ontdek wat er gebeurt
Enthousiasmeer jongeren voor techniek door voorbeelden uit de dagelijkse praktijk en sluit daarbij aan op de belevingswereld van jongeren. Denk hierbij aan superleuke keuzevakken en projecten. Zoals? Bouw een foodtruck! Zoek een oud karretje en pimp ‘m tot foodtruck, inclusief kooktoestel, afzuiging en ga zo maar door. Reken maar dat er veel techniek in zit.

Elkaar inspireren, binnen én buiten school
Als het in de les gaat over drones, moeten scholen ook over drones beschikken. Tegelijkertijd kunnen we niet alles binnen de muren van school halen. Juist hier biedt samenwerking met bedrijven uitkomst. Denk hierbij aan gastlessen, excursies en het beschikbaar stellen van apparatuur bijvoorbeeld. Er is in de regio ook een netwerk van inspirerende ontmoetingsplekken waar onderwijs en bedrijfsleven elkaar treffen. Hier gaan studenten, docenten en opdrachtgevers samen aan de slag met levensechte projecten en installaties.

Wil je meer weten over techniek onderwijs binnen en buiten de schoolmuren? Neem contact met ons op, dan kijken we hoe we samen TECH AAN zetten.

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Wanneer u onze website gebruikt is het mogelijk dat we een aantal cookies plaatsen om gegevens van u te verzamelen.