Inspiratie

Procestechniek: een geweldig keuzevak met oneindig veel mogelijkheden

In het profiel PIE (Produceren, Installeren en Energie) komen installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek samen. Aan de hand van tekeningen leren de leerlingen hoe installaties en producten in elkaar zitten. Die tekeningen en producten moeten ze ook zelf maken. Binnen dit profiel zijn er ook keuzedelen. Eén van de keuzedelen is procestechniek.

De procestechniek is (bijna) alles wat je drinkt, eet, gebruikt, draagt! Alles om je heen heeft met procestechniek te maken! Wat heb je vandaag aangeraakt, gebruikt of gegeten? Een grote kans dat deze dingen allemaal in de procestechniek gemaakt zijn. Je haargel, je mobiel, je leerboeken, het brood dat je smeerde vanochtend en zelfs de boter op je brood zijn allemaal gemaakt via procestechniek. In het leven van nu kunnen we niet zonder procestechniek.

6 leerlingen van klas 3 vmbo-techniek van Het Kwadrant hebben voor dit keuzevak gekozen. Vandaag gaan zij samen appelmoes maken. Als voorbereiding hebben zij een appelmoesgroepsapp gemaakt en daarin staat precies wat zij nodig hebben om de appelmoes te maken.

De eerste les verdelen de leerlingen de taken: Welke ingrediënten hebben we nodig? Welke werkzaamheden moeten er verricht worden? Wie zorgt voor de appels? Wie zorgt voor de potjes om de appelmoes in te doen? Wie maakt de etiketten? Wie regelt het lokaal waar we kunnen koken? Wie zorgt er voor de pannen? Wie zorgt er voor de andere ingrediënten? Wie zorgt voor het recept? Wie heeft de leiding? Wie bewaakt het proces?

Al deze zaken komen in de app te staan en iedereen weet dus wat zijn of haar taak is. Dan is het uiteindelijk zover dat zij aan de slag kunnen. Er worden 5 soorten appelmoes gemaakt:

  1. Appelmoes met de hele appel (dus met schil en klokhuis)
  2. Appelmoes met suiker
  3. Appelmoes met kaneel
  4. Appelmoes met speculaaskruiden
  5. Appelmoes zonder iets

Aan het begin van de les wordt er nog even verteld wat precies de bedoeling is en of iedereen weet wat er vandaag van ze verwacht wordt. Het hele proces wordt nog even doorgenomen. Stap voor stap tot een product komen. Procestechniek is immers het omzetten van grondstoffen naar een eindproduct. Zij zijn de ochtendploeg in de fabriek en aan het eind van de dag moet de appelmoes in de potjes zitten, want dan staat de vrachtwagen voor de deur die de appelmoes naar de klant brengt. Het is geweldig om te zien hoe de leerlingen hun zaakjes op orde hebben. Iedereen heeft zijn of haar spullen bij zich en ze gaan gezamenlijk aan de slag. Het is ook heel vermakelijk om te zien hoe de appels geschild worden. Ze beginnen met een mesje, maar de meesten gaan toch op zoek naar een dunschiller. Ondertussen worden de pannen klaargezet, weegschalen opgezocht, de juiste ingrediënten bij de pannen neergezet en de boel genummerd zodat wel de goede appelmoes in de goede pan wordt gemaakt en wordt het proces bewaakt en hier en daar bijgestuurd. Ondertussen wordt er in de fabriek pauze gehouden en drinken we gezellig koffie met elkaar met een stuk vlaai erbij. De samenwerking gaat goed en de leerlingen helpen elkaar waar nodig. Natuurlijk kan er hier en daar wat verbeterd worden, maar als er in elke fabriek zo’n saamhorigheid zou zijn dan zou de wereld er een stuk leuker uitzien.

Projectinfo

Contactpersonen:

Betrokken partijen:

Deel project

Meer
inspirerende
projecten

20220628_104036
Het Experiencenter in de spotlight
Schermafbeelding-2022-07-18-om-10.34.31
Experience Class
Foto Jong talent ontdekt scheepsbouwtechniek
Jong talent ontdekt scheepsbouwtechniek in Keyport regio!
IMG_1271
Aantrekkelijke doorlopende routes voor leerlingen techniek
Robot bedienen
FIRST LEGO League
Schermafbeelding 2021-12-24 om 09.30.01
De vloggende docent BWI
B26A9930
STO Keyport Meets | Regio in je Rugzak

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Wanneer u onze website gebruikt is het mogelijk dat we een aantal cookies plaatsen om gegevens van u te verzamelen.