Nieuws

Conferentie “AI in de lespraktijk” inspireert onderwijsprofessionals

Op 11 maart vond de dynamische conferentie “AI in de Lespraktijk” plaats, georganiseerd door Stichting Onderwijs Midden-Limburg en ROER College Schöndeln. Een grote opkomst van onderwijsprofessionals werd getrakteerd op boeiende inzichten en ervaringen met betrekking tot de integratie van kunstmatige intelligentie (AI) in het onderwijs.

De Invloed van AI op het onderwijs
De snelle opkomst van AI werpt essentiële vragen op over de toekomst van het onderwijs. Wat betekent de snelle groei van AI voor de toekomst van het onderwijs, en hoe kunnen we studenten nu al voorbereiden op een wereld met AI, zonder precies te weten hoe deze toekomst eruit zal zien? Deze prangende vragen stonden centraal tijdens de conferentie, waarbij de focus lag op het delen van inzichten en ervaringen over het gebruik van AI in de lespraktijk.

Panelgesprek 
De dag begon met een levendig panelgesprek in een volle aula, waar leerlingen, bestuurders en onderwijzers hun visie deelden. De voor- en nadelen van het gebruik van AI in het onderwijs werden uitvoerig besproken, inclusief ethische overwegingen. Een leerling benadrukte dat het onderwijs AI moet omarmen, gezien de alomtegenwoordigheid en snelle evolutie ervan. Een conclusie was dat samen leren en overleggen over de toepassing van AI cruciaal zijn voor een succesvolle integratie in het leerproces.

Praktijkgerichte Workshops  
Na deze gezamenlijke aftrap verdeelden de deelnemers zich over een ruim aanbod van praktijkgerichte workshops variërend van interactieve sessies tot lezingen. Per deelnemer was er ruimte om aan twee workshops deel te nemen. Hieronder zijn enkele voorbeelden opgenomen.
Marcel Mutsaarts van “AI voor docenten” leidde een interactieve sessie over het gebruik van Chat GPT in de onderwijspraktijk. Jan Wolter Smit van “LessonUp” deelde zijn ervaringen met programma’s als ChatGPT, Copilot en LessonUp’s Maia. Dimitri Bongers van Bookwidgets demonstreerde hoe AI ingezet kan worden voor het genereren van oefeningen voor elk vak en onderwijsniveau.

Toepassing van AI in het Bedrijfsleven
De conferentie bood ook een blik op de toepassing van AI in het bedrijfsleven. Liesbeth Wijlaars van LAGOM en Roel Schreurs van IMMX deelden inspirerende voorbeelden, zoals het gebruik van AI door IKEA voor efficiënte voorlichting en Boels voor het genereren van productomschrijvingen. Ze benadrukten dat AI mensenwerk blijft en extra ruimte creëert voor creativiteit en kwaliteit.

Buffet en Keynote Spreker
Na de workshops verzamelden de deelnemers zich in de centrale hal voor een uitgebreid buffet.
De bijeenkomst werd afgesloten met een after-dinner dip-keynote door volksfilosoof Bas Haring, gepromoveerd in kunstmatige intelligentie en bekend van zijn boeken en televisieoptredens. Bas pleitte voor het opnemen van informatica en het leren programmeren in het onderwijs. Hij benadrukte dat het niet de vraag is óf, maar hoe snel en ingrijpend kunstmatige intelligentie ons werken en leren zal transformeren. Voor het onderwijs is het noodzakelijk om bij te blijven en technologieën zoals ChatGPT te omarmen en toe te passen. Dit maakt het verschil tussen succes en falen, ook in het onderwijs.
Na deze inspirerende keynote was er nog ruimte voor een afsluitende netwerkborrel, waar de inzet van AI in het onderwijs het gesprek van de avond was.

Tech-Agenda

11 april

uur
Girls' Day
14 april

uur
Dag van de maakindustrie
17 april

uur
X-periences Gilde Roermond

Deel artikel

Meer
inspirerend
nieuws

meidenindetechniek-verslag
9 april 2024
Meiden in de techniek; ‘Doe maar gewoon’.
In een wereld waarin gelijke kansen en gelijke behandeling steeds meer aandacht krijgen, hoort ook...
Goedkeuring NGFweb
9 april 2024
Goedkeuring NGF-voorstel voor Technologieonderwijs in Primair en Voortgezet Onderwijs
Het Nationaal Techniekpact 2020-2023 heeft het voorstel van de Nederlandse Genootschap voor Fysiotherapie (NGF) goedgekeurd...
Drone flying Experience les-web
9 april 2024
Experiencenter Grescollege: Drone flying Experience les
Over regionale samenwerking in het techniekonderwijs gesproken!… Rob Coenen gaf vorige week een prachtige workshop...
concept-subsidieregeling
9 april 2024
De concept-subsidieregeling Sterk Techniekonderwijs is verzonden aan de Tweede Kamer
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de beoogde subsidieregeling Sterk Techniekonderwijs 2025-2029 naar...
Dendron-College-Horst-Thumb2
8 april 2024
Verankering van loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) op het Dendron College: Een succesvol traject van visie tot praktijk
Sinds 2007 zijn we op het Dendron College zeer actief op het gebied van Loopbaanoriëntatie...
Gilde logo
8 april 2024
Studenten Gilde Opleidingen bezoeken bedrijven actief in het CIV voor de Maak en Smart Industrie
Venlo, 9 april 2023 – Om studenten zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met...
Waterstofauto-battle-thumb
8 april 2024
Duurzame racers: waterstofauto's en softskills in de schijnwerpers
Op 22 maart jl. streden in de aula van College Den Hulster vmbo- en mbo-leerlingen...
werkvitaminen_thumbnailv2
8 april 2024
Samen smullen: Hoe leerlingen en bedrijven samenwerken aan Werkvitaminen fruitkistjes en displays
Begin 2023 is het idee ontstaan waarbij het bedrijf Werkvitaminen fruitkistjes bestelde waarbij gedacht werd...

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Wanneer u onze website gebruikt is het mogelijk dat we een aantal cookies plaatsen om gegevens van u te verzamelen.