Nieuws

Kennisdeling LOB en ouderbetrokkenheid

Delen van expertise geeft kwaliteit boost

Het WINGS schoolgebouw in Roermond was de inspirerende locatie voor de eerste bijeenkomst van de kennisdelingsbijeenkomst van STO Noord- en Midden Limburg. Doel van de – in totaal – 4 bijeenkomsten is het verbeteren van het LOB in de regio voor leerlingen, studenten, hun ouders en het regionale bedrijfsleven. Deze eerste bijeenkomst richtte zich op het vergroten van de ouderbetrokkenheid.

Henk Winkelman, programmamanager STO, opent de bijeenkomst met de wens om meer verbondenheid en meer eenheid in de regio te realiseren. Het geven van een boost t.a.v. LOB kan hier een positieve bijdrage aan leveren. Het delen van kennis, ervaringen en het gezamenlijk ontwikkelen hopen we hierin een stap voorwaarts te zetten.

Fieny Peerboom, projectleider VSV-project regio 38 “Toekomstbestendig LOB” neemt het stokje over en wijst op het belang van het betrekken van de ouders/verzorgers en de omgeving van de jongeren bij techniek voorlichting en oriëntatie. Haar landelijke ervaring in de uitrol van LOB-trajecten deelt ze graag met onze regio.

Bart Coppes, regio coördinator STO, legt uit dat maar liefst 52% van de leerlingen op de basisschool interesse in techniek heeft, maar slechts 20% kiest hier uiteindelijk voor. Werk aan de winkel! Ouders kleuren de keuze van een kind voor techniek. Vaak hebben ze een stereotiepe en negatieve kijk op techniek. Daarom is het belangrijk ouders actief te betrekken bij de voorlichting. Laat ze samen met hun kind techniek ontdekken. Nodig ze b.v. uit voor een doedag en laat mogelijkheden en toekomstperspectief zien. Er worden diverse praktische tips gegeven over pakkend beeld- en taalgebruik en hoe je kunt inspelen op verschillende type leerlingen. Op de website www.meerdantechniek.com is veel praktische informatie te vinden over het delen van ervaringen voor een goede loopbaan oriëntatie.

Twee actief betrokken scholen bij STO ( Het Agora onderwijs in Roermond en de BIVAK aanpak op het BRAVO college in Cranendonck) verzorgen ieder vanuit eigen ervaring een presentatie Het Agora onderwijs investeert veel tijd en energie ten gunste van “het goed leren kennen van de leerling en zijn leervraag”. Van hieruit wordt de leerling didactisch gecoached in een persoonlijk traject naar het gewenste einddoel. Reflecteren met ouders/verzorgers en hen zoveel mogelijk betrekken bij het onderwijs is essentieel voor succes. Voor meer informatie zie www.verenigingagoraonderwijs.nl

BIVAK is een afkorting van Bijzonder Innovatief Vakonderwijs. Een technische opleiding op het gebied van elektro-, installatie-, bouw- en metaaltechniek. Bij BIVAK ligt de focus op innovatief technisch onderwijs en past bij de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Voor het opleiden van jong technisch talent dragen, naast vakdocenten, ook leermeesters uit het regionale bedrijfsleven vakkennis en expertise over. Wil je meer weten, kijk dan op www.bivakonderwijs.nl

De middag werd afgesloten in subgroepen om met elkaar ervaringen te delen. Onderwerp van gesprek was hoofdzakelijk gericht op de huidige aanpak en het aanpakken van mogelijke verbeterpunten in t.a.v. het thema LOB en Ouderbetrokkenheid.

STO NML organiseert nog een drietal kennisdelingsbijeenkomsten die raken aan het thema LOB. De bijeenkomsten worden georganiseerd voor alle docenten, mentoren, decanen, managers, stagebegeleiders en communicatie medewerkers die betrokken zijn bij de Loopbaan Ontwikkeling en Begeleiding van leerlingen en hun ouders/verzorgers. Het gaat om betrokkenen zowel binnen het vo als het mbo in de regio.

De volgende bijeenkomsten zijn gepland in 2023 op:

  • Dinsdag 7 maart locatie in Weert | Thema: Het voeren van het loopbaangesprek!
  • Donderdag 25 mei locatie in Venlo | Thema: (Nog niet bekend. Volgt later.)
  • Dinsdag 14 november in Venray | Thema: (Nog niet bekend. Volgt later.)

Techkalender

28 juni

uur
Maasbrachter Havendagen
15 juli

uur
Robocup 2024
14 september

uur
Maker Faire

Deel artikel

Meer
inspirerend
nieuws

techkalender thumb
5 juni 2024
Ontdek de Techkalender boordevol techniekevenementen!
Ben je op zoek naar een toffe techniek-activiteit of evenement in Noord- en Midden-Limburg? Zoek...
tech-dag
4 juni 2024
SOML-Techdag enthousiast ontvangen
Roermond – vrijdag 24 mei 2024 – Ruim 600 leerlingen bezochten in de ECI in...
GirlsDay_techniek_thumb
4 juni 2024
Meer dan 70 meisjes naar Girls’ Day voor meer meiden in de techniek
Techniek en technologie worden steeds belangrijker voor onze samenleving, met goede salarissen en baanzekerheid als...
Bedrijfsbezoek-Veltmeyer
4 juni 2024
Bedrijfsbezoek Veltmeyer Group Echt Technologie & Toepassing 3 vmbo, BC Broekhin
Donderdag 4 april 2024 waren de leerlingen van BC Broekhin die op 3 vmbo zitten...
NEXT24_web
4 juni 2024
Roermond wordt omgetoverd tot stad van de wetenschap!
Hét Nationale Wetenschapsfestival ‘Expeditie NEXT’ komt in 2025 naar Roermond. Volgend jaar, in de meivakantie,...
DVDMI_2023_085
4 juni 2024
Dag van de Maakindustrie en STO
Op zondag 6 oktober wordt de 2e editie van de Dag van de Maakindustrie in...
Experiencenter Event met het bedrijfsleven voor 2e jaars vmbo leerlingen05
29 mei 2024
Bij elk bedrijf een spectaculaire challenge in het Experiencenter!
Ongeveer 100 2e jaars vmbo leerlingen uit Venlo en Reuver zijn unaniem enthousiast! Activiteiten rondom...
eigenonderneming04
29 mei 2024
Leerlingen vmbo-DT naar "Van Tilburg Energie Design" voor samenwerking met hun eigen onderneming
Voor je eigen onderneming, als laatste project van het schooljaar, werk je natuurlijk samen met...

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Wanneer u onze website gebruikt is het mogelijk dat we een aantal cookies plaatsen om gegevens van u te verzamelen.