Nieuws

Kies maar raak!

Buitenschools leren (BSL) vormt de sleutel waarmee leerlingen van de profielen Zorg & Welzijn en Diensten & Producten van het Connect College in Echt op basis van praktijkervaring een rake keuze kunnen maken uit een brede waaier aan vervolgopleidingen in het mbo. Robbert Beijnsberger en Rachelle Smeets vertellen.

Welke rol hebben jullie op school?
Robbert: “Ik ben docent aardrijkskunde en Mens & Maatschappij, coach en bedrijven coördinator, ook voor Sterk Techniekonderwijs.”
Rachelle: “En ik docent en vaksectievoorzitter Zorg & Welzijn, coach en sinds kort ook betrokken bij ‘Regio in je rugzak’, een groot project samen met de regio Keyport en de schoolbesturen SOML en LVO Weert.”

Wat is ‘Regio in je rugzak’?
Rachelle: “Er komt een online platform, waarin scholen, bedrijven en gemeenten gaan samenwerken om leerlingen te behouden voor werk in de regio.”
Robbert: “In feite is het LOB in een nieuw jasje. ‘Regio in je rugzak’ ligt in het verlengde van de vroegere stages. Met een dossier waarin je kan laten zien wat je al gedaan hebt en waar je al stagegelopen hebt, stroom je makkelijker door naar het mbo.”

Hoe past jullie Buitenschools leren hierin?
Robbert: “Drie jaar geleden hebben we het profiel PIE gesloten. Er waren nog maar zes aanmeldingen voor techniek. Om voor leer­lingen die keuze toch mogelijk te maken, hebben we ervoor gezorgd dat ze buiten­schools in een bedrijf technische keuzevakken kunnen uitvoeren. Dat is doorgegroeid naar alle sectoren: al onze vmbo­leerlingen van leerjaar 3 en 4 kunnen een half jaar lang één dag in de week stagelopen in een bedrijf of instelling naar keuze. In overleg wordt bekeken welke keuzevakken in de praktijk uitgevoerd kunnen worden.”

Wat betekent dat voor jullie aanbod?
Rachelle: “Op school kun je nooit alle keuzevakken aanbieden. Door Buitenschools leren kan dat wel. Daarmee kan de leerling uit het hele palet kiezen, ook buiten D&P en Z&W. Dat mag voor alle vier de keuzevakken.”
Robbert: “Zo krijg je persoonlijke leerroutes. Een leerling doet bijvoorbeeld examen in Z&W met keuzevakken Groen of in D&P met twee keuzevakken BWI en twee PIE. Het aantal leerlingen dat de keuzevakken op school doet, wordt steeds kleiner. Van onze leerlingen verwachten we dat ze the lead pakken in het benaderen van het bedrijf. Behalve wat ze leren in het keuzevak en over zichzelf, levert het duidelijk sociale groei op.”

Hoe organiseer je het op school?
Robbert: “Voor alle keuzevakken maken we praktische opdrachten. Door de praktische opdracht te maken, laten leerlingen zien dat ze de bijbehorende theorie – die de deeltaken dekt – beheersen.”
Rachelle: “Het ontwikkelen van die opdrachten gebeurt in een werkgroep van collega’s met affiniteit met een bepaald vakgebied. Soms betrekken we docenten van buiten de school erbij, bijvoorbeeld voor het profiel Groen. Als coach heb je ook uren om minstens drie stagebezoeken per leerling af te leggen.”
Robbert: “Leerlingen hebben een digitale stagemap waarin de keuzevakken zichtbaar zijn, ook voor het bedrijf. Vanochtend heb ik bijvoorbeeld met een bedrijf de theorie besproken voor een leerling die keuzevakken uit Maritiem & Techniek volgt. Dat doet hij op een binnenvaartschip.”

Tech-Agenda

No data was found

Deel artikel

Meer
inspirerend
nieuws

STO_bijeenkomst_thumb
15 februari 2024
Valerie Jacobs start als de nieuwe projectmanager voor STO-NML
Valerie Jacobs start vanaf februari als de nieuwe projectmanager voor Sterk Techniek Onderwijs in Noord...
Thumb_FIRST LEGO League
15 februari 2024
Regiofinale van de FIRST LEGO League in de Greswaren in Reuver
Op zaterdag 27 januari vond de Regiofinale van de FIRST LEGO League (FLL) plaats in...
sfeerbeeld
15 februari 2024
De instroomcijfers van schooljaar 2023-2024 zijn bekend
DUO heeft de voorlopige leerlingenaantallen van het schooljaar 2022-2023 gepubliceerd. Vanuit alle Sterk Techniekonderwijs-regio’s kijken...
thumb-experiencenter-venlo
15 februari 2024
Leerlingen EN nu ook de docenten van de Velddijk in het Experiencenter Venlo!
Leerlingen van de Velddijk zijn vaste bezoekers van het Experiencenter van Venlo. In verschillende groepen...
thumb_vr_arkio
6 februari 2024
VR Arkio instructie 3D tekenen van Rob Coenen @ Experiencenter Venlo
In een VR-wereld, om jezelf heen, een eigen omgeving creëren?! Het kan! Het Experiencenter organiseerde...
las-simulatie-thumb
6 februari 2024
Iedereen werkt samen en leert van elkaar! 2e klas vmbo D&T, 5 havo O&O, Basisschool Groep 7!
Thomas, 2e klas vmbo D&T… leert Sjuul, 5 havo O&O, hoe de Las-simulatie werkt! Dit...
Thumb_slagroomrobot
6 februari 2024
Slagroom Robot gemaakt door PIE leerlingen al in gebruik voor Groep 7 in het Experiencenter
Tijdens de week van de procestechniek zijn de leerlingen van PIE mega enthousiast geworden van...
accurace_3
23 januari 2024
Fontys presenteert Accuracer Experiencenter voortgezet onderwijs
De studenten van Fontys hebben in het Experiencenter (met de rol als opdrachtgever) het resultaat...

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Wanneer u onze website gebruikt is het mogelijk dat we een aantal cookies plaatsen om gegevens van u te verzamelen.