Nieuws

Er komt een tweede traject Hybride Techniekopleiders Limburg in 2022

Het traject hybride techniekopleiders is een opstap voor technische vakmensen en specialisten richting een rol in het praktijkonderwijs. Niet primair voor de rol van docent, maar voor een hybride rol. Een hybride techniekopleider kan bijvoorbeeld:

  • als praktijkopleider in bedrijven aan de slag om instromers of werkenden het vak aan te leren
  • als gastdocent gastcolleges verzorgen in het voortgezet of beroepsonderwijs (V)MBO of
  • zich inzetten als techniekambassadeur om interesse te kweken bij leerlingen in het basisonderwijs of voortgezet onderwijs.

Uitgangspunt is dat de vakspecialist voornamelijk werkzaam blijft in de techniek als professional en een deel van de tijd gaat besteden aan opleiden. Mochten professionals willen doorstromen richting een bevoegdheid in het onderwijs, dan zijn er vervolgmogelijkheden.

Eerste lichting in september 2020 gestart “Mooi om mijn kennis en ervaring te delen met jongeren”.
September 2021 “Eerste lichting gediplomeerden in Limburg”.

Het oriëntatie-/scholingstraject, lesdagen en stage:
Met het traject ‘Hybride Techniekopleiders’ bieden wij technische vakmensen de kans om zich verder te ontwikkelen als praktisch techniekopleider.

We beginnen met intakegesprekken waarin de deelnemer onder andere persoonlijke ambities aangeeft, bijvoorbeeld een betere praktijkopleider te willen worden of uiteindelijk ook gastles te willen geven op een school. Op basis van een intakegesprek kijken we welk traject het meest geschikt is en of dit traject aansluit bij de opleidingsbehoefte van de vakspecialist.

Het traject bestaat uit 18 lesbijeenkomsten in Roermond. Deze worden gegeven op dinsdag of donderdagavond en zijn steeds om de week van 18.00 tot 20.30 uur. Tussentijds wordt tijdens de pauze gezamenlijk een maaltijd genoten.

Daarnaast loop iedere deelnemer 80 uur stage op een VMBO of MBO school in Limburg. De stages worden samen met de deelnemer gepland, waarbij diegene zelf aangeeft wat de persoonlijke mogelijkheden en voorkeuren zijn. Stage vindt plaats onder begeleiding van een ervaren docent van de betreffende school.

Het traject wordt afgesloten met een Pedagogisch Didactisch Diploma van Fontys Hogeschool.  Dit diploma is landelijk afgestemd op alle trajecten hybride techniekopleiders in Nederland. Er zijn inmiddels meer dan 200 hybride techniekopleiders gediplomeerd in Nederland, waarvan 14 in Limburg.

Samenwerking en doelstellingen
Het traject Hybride Techniekopleiders is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Sterk Techniekonderwijs Zuid, Midden en Noord Limburg, SOML, SVOPL, de technische O&O fondsen (Wij techniek / A+O metalektro / OOM), Bouwend NL, Gilde Opleidingen, Vista College, Fontys Hogeschool en enkele netwerken in Limburg. Het geheel is een initiatief van de Techniek Coalitie Limburg en wordt mogelijk gemaakt door Sterk Techniekonderwijs en de Provincie Limburg. De deelnemers aan dit traject ontwikkelen niet alleen zichzelf. Het is namelijk een unieke manier om met praktijkkennis van de werkvloer ook het onderwijs te versterken!

Kosten traject
De kosten van de opleiding bedragen circa € 3.250,- incl. lesmateriaal. Door de bijdrage van Sterk Techniekonderwijs en de Provincie Limburg, in de meeste gevallen aangevuld met een bijdrage van het opleidingsfonds waar de werknemer bij is aangesloten via de werkgever, kunnen deze kosten (deels) gedekt worden en kan het traject door deelnemers in de meeste gevallen kosteloos worden gevolgd. De werkgever van de deelnemer kan nagaan of bijdrage vanuit het opleidingsfonds mogelijk is.

Mocht de deelnemer direct of na het traject voor het officiële docentschap willen gaan met de HBO opleiding van 4 jaar, dan zijn daar ook mogelijkheden voor, echter die kosten worden niet via de fondsen vergoed.

Op onderstaande websites staan reacties van de eerste groep deelnemers in Limburg: https://techniekcoalitielimburg.nl/praktijkverhalen/hybride-techniekopleiders

Aanmelding voor informatiebijeenkomsten
Geïnteresseerde vakmensen zijn welkom op de digitale informatie bijeenkomsten:

  • Donderdag 20 januari 2022 18.00 – 19.15 uur
  • Donderdag 17 februari 2022 18.00 – 19.15 uur
  • Donderdag 17 maart 2022 18.00 -19.15 uur

Deelnemen kan op die tijdstippen via teams met de volgende link: klik hier om deel te nemen aan de vergadering

Bij interesse graag vooraf aanmelden voor de digitale informatieavond d.m.v. een mail aan: info@techniekcoalitielimburg.nl . Daarna ontvangt de geïnteresseerde een persoonlijke uitnodiging.

Voor meer informatie kunnen de volgende websites worden bezocht:

Aanmelding en inschrijving voor het traject Hybride techniekopleiders Limburg
Deelnemers kunnen zich inschrijven via onderstaande link:

Inschrijving is onder voorbehoud dat er voldoende deelnemers zijn. We denken in april / mei 2022 te kunnen starten met het traject. Na inschrijving worden zij uitgenodigd voor een intakegesprek, echter een intakegesprek kan ook al vóór aanmelding door geïnteresseerden aangevraagd wordt ter oriëntatie.

Instapniveau
In het intakegesprek wordt samen gekeken of het traject bij de deelnemer past. Vereiste basisniveau is minimaal een MBO3 of MBO4 diploma of MBO werk- en denkniveau, gebaseerd op werkervaring.

Als de deelnemer niet in het bezit is van minimaal een dergelijk diploma, dan kan met een 21+toets van Fontys worden na gegaan of het ervaringsniveau voldoende is voor deelname. De kosten van de 21+toets bedragen € 150,- en zijn voor rekening van de deelnemer (of diens werkgever).

Bijdrage van de scholen
(V)MBO scholen kunnen stageplaatsen aanbieden in het kader van dit traject. De verdeling van stages gebeurt op basis van voorkeuren van de deelnemers en is afhankelijk van hun vakmanschap, de regio waar ze wonen of werken en hun wens om stage te lopen in het voortgezet- of beroepsonderwijs. Inventarisatie van stageplaatsen gebeurt door Bureau werk en stage en de STO medewerkers Linda Melis en Linda Verlinden in samenwerking met de scholen, die stageplaatsen aanbieden. Zodra het traject van start gaat en de deelnemers bekend zijn worden de stages geregeld. Er is geen sprake van een stagevergoeding.

De gediplomeerden kunnen zelf kiezen of ze met naam en gegevens bekend gemaakt willen worden. Op de website van Techniekcoalitie Limburg staan de gegevens van gediplomeerden, die dat willen. Als een school met hen gastdocentschap wil bespreken, kunnen ze zelf contact met hen opnemen. De school maakt dan individuele afspraken over inzet en vergoeding van de hybride techniekopleider.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met de projectleider van dit traject: Ielse Lohuis; telefonisch: 06-532 89 843 of per mail: lohuis@pkm.nl.

Tech-Agenda

2 april

uur
Dag van de maakindustrie - zondag 2 april
25 mei

uur
Bijeenkomst Kennisdeling LOB (Loopbaan Ontwikkeling en Begeleiding ) en ouderbetrokkenheid
9 november
14:30

19:30 uur
Sterk Techniek Festival Noord- en Midden Limburg

Deel artikel

Meer
inspirerend
nieuws

3dprinter-reparatie02
27 maart 2023
Tijdens stage Experiencenter 3D printer Technasium gerepareerd!
Dat het Experiencenter van de regio Venlo ook een werkplek kan zijn om stage te...
steltmanstoel02
21 maart 2023
Beroemde Steltman stoel pronkt in entree college Den Hulster
Gerrit Rietveld is een van de meest beroemde meubelontwerpers van Nederland. Een van zijn ontwerpen,...
DenTles-Experiencenter05
21 maart 2023
Hoe het Experiencenter, 3D printen, een lampje ontwerpen bij D&T en natuur/duurzaamheid elkaar ontmoeten!
Lorenzo uit de brugklas van D&T ontwerpt zijn lampje op zonne energie door een vitrine...
natieklessen01jpg
20 maart 2023
Leren in de praktijk is leuk en boeiend met de Natiek Lessen!
Het Experiencenter maakt techniek leren laagdrempelig, spannend en gewoon leuk! Natuurlijk kan bij het vak...
1938_STO_limburg_pv_foto_1web
14 maart 2023
Zo organiseer je een succesvol bedrijfsbezoek
Waaraan moet een bedrijfsbezoek voldoen zodat het een succes is voor de leerlingen én het...
LegoRobotChallenge2
9 maart 2023
Roer college Schöndeln arena van worstelende robots
Op woensdag 8 maart was de aula van het Roer college Schöndeln een arena van...
SOML-bij-T2campus
1 maart 2023
Tweedaagse intervisiebijeenkomst Genk
Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML) organiseerde in samenwerking met Pijnenburg Techniek Scouting een geslaagd tweedaags bezoek...
Tech-aan-scherm
21 februari 2023
Ontwikkeling doorlopende leerlijn Wetenschap en Technologie
Vanuit subregio Venlo is het interessant om in te zoomen op de ontwikkelingen rond een...

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Wanneer u onze website gebruikt is het mogelijk dat we een aantal cookies plaatsen om gegevens van u te verzamelen.